О НАМА

Козачки центар Црне Горе са сједиштем у Подгорици, основан је 01. 08. 2014. године, у складу са Законом Републике Црне Горе, као насушна потреба да се учвршћује вишевјековна веза са братском Русијом и утиче на сопствену судбину, непосредно и слободно.

У формалном смислу, козачка станица у Црној Гори је саставни дио братске Амбасадорске козачке станице „Светосавска“ у Србији (обједињује рад козачких заједница у Србији, Црној Гори и Републици Српској), која је подчињена Централној козачкој војсци Руске Федерације.

Козаци су кроз историју посебно били везани за цркву и вјеру па је зато Свети Синод Руске православне цркве 2013. године основао Комитет за сарадњу са козацима ради ,,духовног окрепљивања козаштва у цијелом свијету, окупљања козака око Руске православне цркве, у Русији и у иностранству, очувања козачке посебности, учвршћивања хришћанских вриједности и даљег развоја козаштва“.

Данас, када многи затварају очи пред суровим прагматизмом Запада и праксом сваковрсног ограничавања суверенитета независним и слободним државама, употребом голе силе – имамо свету обавезу да јачамо „културу сјећања“. Да, између осталог, подсјетимо на блиске везе кроз историју братске Русије са православним балканским народима, посебно са нашим народима, са Србима и Црногорцима.

Док трпимо немјерљиви притисак да се по сваку цијену орјентишемо и усвојимо, у основи нама далек и туђи, западни систем вриједности, ваља се присјетити Русије и њене принципијелне политике. Њеног вишевјековног покровитељства и свакојаке помоћи нашем народу, па и оне најдиректније, дипломатске и војне, такође; нашег братства по оружју у ослободилачким ратовима Србије и Црне Горе од турске окупације, у Великом и Другом свјетском рату. Увијек на истој страни, увијек на страни правде и универзалних цивилизацијских вриједности. Овдје говоримо о вјековном савезништву и оној помоћи на коју увијек можемо да рачунамо, и која никада није била условљена одрицањем од сопствених државних и националних интереса и циљева.

Наш задатак је да марљиво и предано радимо у разобличавању једног дуготрајног и разарајућег „противсрпског историјског пројекта“ чије посљедице трпе наши народи. Да радимо вриједно и неуморно на еманципацији свеукупне културне политике, и оне идеологије која једнако подржава и промовише националне ,,хришћанске и општеприхваћене вриједности човјечанства; да се не приклањамо „новим вриједностима“ евроатлантске и глобалне бјелосвјетске политике која већ више од столећа саботира национални „државни пројекат“ и гура на маргине свеукупног развоја свијета, у историјски запећак и државотворну нигдину.

Наше је задужење да његујемо националну свијест која умјесто на туђе, мора коначно да стане, на „сопствено становиште“, и да одатле сагледава будућност, развој и напредак. Да као разумни и рационални људи трагамо праву мјеру у односу националног и универзалног. Да преузмемо одговорност и подржимо државотворне идеје и националне стратегије; да штитимо наше право на испољавање слободне воље и слободе избора; да инсистирамо на вриједностима које доприносе развоју човјечанства, једнако и увијек на принципима равноправности и слободе.

Зато је нама важна растућа снага и енергија братске Русије, која се осовила и преузела водеће мјесто у свјетској политици и економији, које јој, уосталом, од давнина припада. Коначно, биће да Путинова Русија данас, није само Србима светионик у тмини, већ и свим православним балканским народима. Као и читавом слободном свијету који хоће, без обзира на вјеличину и снагу, да буде господар у својој кући и партнер у међународним односима.

Зато је нама Русија важна, јер је бјелодано јасно да само она и хоће и може да помогне балканске православне државе, да их оснажи и сачува у животу. Преко козачког братства коме припадамо, води најкраћи пут до срца Русије, до њене глобалне политике која преферира свјетски мир и коегзистенцију, и сарадњу народа и држава на глобалном плану.

Наше повјерење у политику Русије је разумно и разумљиво, јер баш она, и једино она, на међународном и спољнополитичком плану, бескомпромисно брани наше становиште и наше интересе, наше право да владамо собом, право које има сваки слободан народ и сваки слободан човјек!

Зато и није случајно да козак на свим језицима свијета значи „слободан човјек“ – онај човјек који љуби слободу као врхунску вриједност и разлог живота. Зато се и каже да је једино слободан човјек дјелатан човјек, од сваке користи себи, својој породици, свом друштву и свом народу.

Споменик Руско-српком пријатељству у Славјаносрпску

Бити козак данас значи пловити кроз буру и олују, и неуморно трагати за најбољим путевима који воде на чистину, у мирну луку националне опстојности и просперитета.


Увијек са Русијом - никада против Русије!

Идеја, концепт и текст: Драган Р. Ђикановић Израда и продукција: www.mp.rs